مهارت های ارتباطی در مصاحبه
مصاحبه اولین نقطه تاثیرگذاری
شما با هزاران امید برای شغلی که آرزویش را دارید اقدام میکنید و در کمال خوشحالی به مصاحبه دعوت میشوید. علاوه بر مهارتهای تخصصی که لازمه کسب موقعیت مورد نظر است، که جز ضروریترین موارد بشمار میرود که در آنها سرآمد باشید و یا حداقل حرفی برای گفتن در آنها داشته باشید، مهارتهای ارتباطی مسالهایست که به آن کمتر توجه شده است. شما در جلسه اول مصاحبه نمیتوانید برخی مهارتهای عملی خودتان را نشان دهید، اما با داشتن مهارت ارائه موثر، میتوانید به بهترین شکل خودتان را معرفی کنید. شاید شما در آن حرفه بیشترین مهارت تخصصی را داشته باشید، اما عدم هماهنگی ارتباطی شما با فرهنگ آن سازمان، میتواند شانس تصاحب شما را به صفر برساند.
اگر بخواهم با شما صادق باشم، در خیلی از موارد، کارفرمایان به دنبال آدمی نیستند که در مهارتهای تخصصی بهترین باشد، آنها به دنبال افرادی هستند که به آن مهارتهای تخصصی واردند (شاید کمی بیشتر از هفتاد درصد) و از لحاظ ارتباطی بیشترین میزان انطباق با سازمان آنها را دارد.
دلیل اهمیت مهارت ارتباطی برای مصاحبه کنندگان
کارکنان با مهارتهای ارتباطی قوی برای موفقیت هر سازمانی حیاتی هستند. ارتباط موثر در محل کار به حل تعارضات، افزایش بهرهوری و رضایت افراد کمک میکند. به این دلایل، میتوان بدون توجه به موقعیت شغلی که برای آن درخواست میدهید، منتظر سوالاتی در مصاحبه باشید که بر این مهارتها تمرکز دارند. مصاحبهکنندگان برای سنجش اینکه آیا مصاحبه شونده ارتباط موثر را در مهارتهای خود دارد یا نه، پرسشهای متفاوتی را مطرح میکنند.
چرا مصاحبه کنندگان مهارتهای ارتباطی را آزمایش میکنند؟
ارتباط شفاف یک جز ضروری در یک محیط کار مولد و سالم است. کارمندانی که مهارتهای ارتباطی بالایی دارند، میتوانند نه تنها مشارکت در سازمان خود را افزایش دهند، که به میزان زیادی رضایت شغلی خودشان را هم افزایش میدهند. افرادی که مهارت ارتباطی بالایی دارند میتوانند دانش و اطلاعات را به خوبی به دیگر افراد در سازمان منتقل کنند و همچنین در کار گروهی و تیمی عملکرد بالاتری دارند. این افراد توانایی ارتباط با مشتریان ناراضی و همدلی با آنان را دارند که موجب گسترش مثبت برند میشود. تلاش برای آزمایش مهارت ارتباطی افراد در جلسات مصاحبه، در زمان و هزینههای سازمان صرفه جویی میکند و رضایت کارکنان را افزایش میدهد.
مهارتهای ارتباطی رایجی که مصاحبه کنندگان به دنیال آن هستند
تمای مهارتهای قابل انتقالی که در مقالات قبلی به آنها اشاره کردیم، میتوانند در افزایش شانس شما برای گرفتن شغل مورد نظرتان موثر باشند. در زیر برخی مهارتهای ارتباطی رایج که مصاحبه کنندگان به دنبال آن هستند را مرور میکنیم:
- مهارتهای غیر کلامی
- گوش دادن موثر
- مهارتهای کلامی
- دوستی
- توجه
- اعتماد بنفس
نکاتی برای پاسخگویی به سوالات مصاحبه
زمان پاسخ دادن به مصاحبه کنندگان، تمامی رفتار شما مورد سنجش و آزمون است، پس لازم است موارد زیر را هنگام پاسخ دادن به خاطر بسپارید:
مراقب زبان بدن خود باشید
یک مصاحبه کننده بطور حتم زبان بدن شما را در طول مصاحبه زیر نظر دارد. وضعیت نشستن و حرکات دستان خودتان را جدی بگیرید. بعنوان مثال مطمئن شوید که صاف نشستهاید و در حین صحبت دائم دست و پای خودتان را تکان نمیدهید. تماس چشمی را دائما داشته باشید و در صورت نیاز با حرکات مثب سر حرفها را تایید کنید. لبخند هم فراموش نشود.
استفاده از لحن مناسب
لحن شما خلق و خو شما را به میزان زیادی نشان میدهد. سعی کنید از لحن آرام و دوستانه استفاده کنید. هدف شما این است که قاطع به نظر برسید، نه بیشتر و نه کمتر. سرعت بیان کلمات و نحوه بیان هم بسیار مهم است. کلمات را جویده جویده (ناقص) بیان نکنید و سرعتتان به قدری باشد که وضوح کلام احساس شود.
به ظاهرتان اهمیت بدهید
نحوه لباس پوشیدن شما اولین تاثیر را در دید مصاحبه کننده میگذارد. مطمئن شوید که ظاهر مرتب و حرفهای را برای مصاحبه انتخاب کردهاید و در عین حال سلیقه خودتان را هم دخیل کنید تا منحصر بفرد به نظر برسید. بهتر است قبل از مصاحبه در مورد فرهنگ شرکت تحقیق کنید تا ظاهر مناسبی را انتخاب کنید. مثلا پوشش کروات برای برخی سازمانها بسیار موثر است ولی برای برخی سازمانها تاثیر بسیار منفی ممکن است برجای بگذارد.
هنر ارائه خود
خودتان را به خوبی بشناسید، تمامی مهارتهایی که دارید بارها برای خودتان مرور کنید و با اشتیاق راجع به آنها صحبت کنید. مهارتهایتان را داستانوار و جذاب توضیح دهید، هرچند که آنها را یکبار در رزومهتان آوردهاید. هیچکس به اندازه خودتان نمیتواند شما را خوب معرفی کند. داستانهای جذاب برای ارائه داشته باشید و از آنها در جلسه مصاحبه به خوبی استفاده کنید.
چند نمونه سوال که ممکن است در خصوص سنجش مهارتهای ارتباطی شما پرسیده شود:
پاسخ به سوالات زیر به تعیین مهارتهای ارتباطی شما در طول مصاحبه کمک میکند، و شاید حتی به شناخت بیشتر شما نسبت به خودتان منجر شود.
- در مورد بزرگترین دستاورد خودتان بگویید.
- آخرین باری که با مشکل مواجه شدید چگونه با آن برخورد کردید
- آیا با دیگران خوب کار میکنید؟
- خودتان را چگونه توصیف میکنید؟
- چرا برای این موقعیت شغلی مناسب هستید؟
دیدگاهتان را بنویسید